Vælg en side

Der er stor snak om klimakrisen og miljøvenlighed over alt i dag, og det er en af de ting, der stort set konstant er oppe i medierne. Men det kan være svært at blive motiveret og leve en grønnere livsstil, hvis man ikke er helt sikker på, hvordan man gør. Læs med her, og lær lidt mere om bæredygtighed.

Hvad er bæredygtighed?

Vi hører om bæredygtighed hver eneste dag, men hvad betyder begrebet egentlig? Når noget er bæredygtigt, betyder det, at det kan produceres uden at skade de betingelser, det skabes i. Det vil sige, at det skal kunne produceres, så det efterkommer den nulevende generations behov, uden at det har en negativ effekt på fremtidens generation og dens muligheder.

Dermed er der egentlig meget lidt, der er fuldstændig bæredygtigt, men energi produceret af vedvarende kilder såsom vind, bølger og sol er bæredygtigt, fordi vi ikke løber tør for de ressourcer, men fossile brændstoffer er langt fra af uendelige mængder, og dermed ikke bæredygtige.

Miljørigtigt boliginteriør

Når det kommer til boliginteriør, har du flere forskellige muligheder, end du måske går og tror. Flere og flere ting bliver lavet af brugte materialer. Det kan for eksempel være vaser eller lignende boliginteriør, der er lavet af glas, der er blevet smeltet om til noget nyt. Andre gode muligheder er produkter, der er lavet på bambus, da bambus vokser vildt hurtigt, op til 1 meter om dagen, så det er et materiale, der er nemt at dyrke og producere store mængder af. Du kan også finde bæredygtigt boliginteriør, der holder længe, og som ikke efterlader mikroplastik eller andre problemer, der er skadeligt for miljøet.

Vegetariske dage

En anden process, der ikke er bæredygtig, og som er utrolig krævende, er produktionen af kød. Kvæg udleder meget metangas, som er endnu mere skadelig end CO2, og der bliver brugt mange ressourcer til deres foder, blandt andet mange liter vand, og hvis det er konventionelle dyr, bliver der brugt sprøjtemidler til produktionen af deres foder. Hvis det er udenlandsk kød, er der også transporten at tænke på, når det handler om forurening. Derfor kan det gøre en stor forskel at spise vegetarisk. Det behøver ikke at være hver dag, men med et par kødfrie dage om ugen, kan du prøve en masse nye og spændende opskrifter, samtidig med at du gør en forskel for miljøet.

Hvis du vælger at bruge plantebaserede køderstatninger, sparer du allerede en del forurening, da planterne bliver anvendt efter de bliver høstet, i stedet for at blive anvendt som foder som et enkelt step i en større process for at producere kød. Der er dermed meget energi at spare.

Pas på vores verden

Uanset om du leder efter nyt boliginteriør eller drømmer om lækre, kødfrie retter, gælder det bare om at tage den grønne hat på og se på de bæredygtige muligheder. Der er også langt flere muligheder for at leve grønnere end det, der er nævnt i denne artikel. Det gælder bare om at prøve noget nyt!